T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / YÜREĞİR - Karacaoğlan İlkokulu

KIŞ AYLARINDA KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE KARŞI DİKKATLİ OLALIM

Bacaların duman ve gazları çekişinin yeterli olmamasına lodos da eklenince karbonmonoksit zehirlenmeleri ciddi artış göstermektedir. Karbonmonoksit gazına maruz kaldığımızda, kandaki hemoglobinin %20'si karboksihemoglobine dönüşür. Bunun sonucunda oluşan ilk belirtiler baş dönmesi ve baş ağrısıdır. Duman zehirlenmesi ölümcül olabildiği için ilk yapılması gereken 112 Acil Servisin aranmasıdır. Ortamdaki dumanın azaltılması için mutlaka pencereler açılarak ortam havalandırılmalıdır.

Karbonmonoksit (soba) zehirlenmesi nedir?

Zehirli bir gaz olan karbonmonoksit (CO), doğal gaz, tüp gazı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur. Duman içinde yoğun olarak bulunmakla birlikte, gazın kendisinin, havadan hafif, kokusuz, tatsız, renksiz olması ve tahriş edici olmaması nedeniyle fark edilmediğinden "sessiz katil veya sinsi düşman" denilir. Yapısında karbon içeren yakıtların, havalandırması az olan yerlerde yanmasıyla (maden ocakları, garajlar vb.) karbonmonoksit zehirlenmesi çok sık görülür.

Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri

Karbonmonoksite maruz kalındığında kandaki hemoglobinin %20'si karboksihemoglobine dönüşür. Bunun sonucunda oluşan ilk belirtiler baş dönmesi ve baş ağrısıdır. Kandaki karboksihemoglobin oranı %50'ye çıktığında bilinç kaybı, %60-70 civarına yükseldiğinde ise ölüm gerçekleşir. Karbonmonoksit zehirlenmesi yavaş yavaş ortaya çıksa da, aşağıdaki belirtileri dikkate almak gerekir.

10-01-202310-01-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.01.2023 - Güncelleme: 10.01.2023 11:31 - Görüntülenme: 127
  Beğen | 0  kişi beğendi